Kennel Igroc © 2009                    

 

 

Rasen

Welsh Corgi Pembroke

Sägnen säger att rasen Welsh Corgi var älvfolkets hund, och att de användes som både riddjur och dragdjur. Ute på hedarna i Welsh, där trodde inte alla på älvorna. Men det fanns en gård där man både trodde på att de fanns och hjälpte dem så gott man kunde.

Som belöning fick folket på gården så småningom två valpar och ur det har rasen Welsh Corgi fötts.

Man kan fortfarande se de ljusare fälten i pälsen som är märken efter seldonen bakom bogarna på sidan av en Corgi.

Detta är sägnen om vår ras och de kommer alltså från Wales i England.

 

Så sent som på 20-talet så korsade man de båda raserna Pembroke och Cardigan, men sedan dess har det varit två olika raser.

 

Pembroken kan ha lite olika färger, men de röda är de vanligaste även om tricolorerna också är väldigt vanliga i dag. Svansarna kan idag ha olika längd då vi har stubbsvansanlag som vi avlar på och det innebär att det idag finns både lång, halvlång och kort svans.

 

Pembroken ska vara en lågställd, kraftigt byggd hund. Man ska när man ser den inte tänka: -Vilken lång hund, utan; -Vilka korta ben. Det är alltså en stor hund med korta ben.
Pälsen är lätt sträv och är gjord för att kunna vara ute i alla väder och dygnet runt. Den har använts till vallhund och då vallat både hästar och kor. Corgin är en heeler, d.vs. att den nyper i hälarna för att få djuren den vallar att flytta på sig.

 

Det är en glad och positiv hund som gillar att vara med och att röra på sig. De vill gärna vara aktiva på ett eller annat sätt, t.ex. jobba med lydnad, agilitym.m. eller att  gå långa skogspromenader och kanske hjälpa till att plocka svamp. De tycker om att vara med i familjen och talar gärna om när det kommer någon, så att det inte kommer in någon oinbjuden i familjen.
Att ha flera stycken Pembroke är nästan mer en regel än ett undantag, och de fungerar alldeles utmärkt ihop så länge de har en bra ledare som har gjort klart vilka regler som gäller.

 

Rasen är så tursam att den inte har några sjukdomar som är vanliga och räknas som rassjukdomar. Det är genomgående en frisk och sund ras som sällan är sjuk, och om de blir det, så brukar de klara det väldigt bra.

 

Vill Ni ha mer info om rasen så är Ni hjärtligt välkomna att höra av Er så berättar jag gärna mer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt/Contact

 

Eva Granlund Sjöström

Äskekärr, Lersik

519 92 Kungsäter

SWEDEN

 

Telefon/Telephone

 +46 (0)320 810 86

 

E-mail. igroc@swipnet.se


 

Aktuellt

 

  • Ny parning mellan Chanel och Ardy!
    Håll utkik på bloggen för uppdateringar.

 

  • Mer valpar! Den 23/4 fick Chanti (och Pete såklart), tre underbara valpar. En tik med stubb och två hanar med lång svans. Även här kan utvecklingen följas i vår blogg.

 

  • Valpar!! Söndagen den 4/4 födde Teneya 4 ljuvliga killar. Kika in på vår blogg för de senaste uppdateringarna.

 

  • Äntligen har vi en ny blogg! Klicka här för att komma direkt till bloggen


  • Ännu en ny parning! Chanti och Pete

 

  • Nu har vi parat Pete och Teneya!